СЪДОВЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЦВЕТЯ



СЪДОВЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЦВЕТЯ



Съдовете , в които растенията се развиват добре , имат следните свойства :
  • Да пропускат водата
  • Да са лоши проводници на топлина
  • Да са удобни за изваждане и пресаждане на растенията
Шупливостта на съдовете е променлива . Тя зависи от естеството на материала , степента на изпичането и продължителността на използване на съда. При еднакви други условия , слабо изпечените саксии са по-шупливи от  силно изпечените , а новите саксии са по-шупливи от използваните , тъй като с течение на времето , шуплите се запълват със земята , която е в саксията.Преди използването на новите саксии е нужно да се накиснат във вода , за да може газовете , образувани при печенето да се отстранят.
Формата на саксията  има значение – обикновено дълбочината на глинените саксии е равна на диаметъра на горния отвор. Тези саксии подхождат за много от видовете , но не за всички.Растенията с плитки корени като сансевиерата , папрати , теменугата , се развиват добре в  плитки и широки саксии , докато тези с дълбоки корени – рози , фикус , изискват тесни , но дълбоки саксии.
Размерът на саксията  е важно условие при отглеждането на цветя. Зависи от развитието на кореновата система. Малкият съд потиска развитието на кореновата система , прекомерно големият е опасен за живота им , защото малката коренова система не успява да всмуче почвените разтвори от големия съд и растението умира.
Най-добре е преди засаждане да закупим необходимата саксия от специализираните цветарски магазини , които намираме в цялата страна.