Бонсай - какво трябва да знаем




Бонсай е техника за отглеждане на малки дървета. Тя е известна в Япония  преди повече от 1000 години. Преведена, думата бонсай означава "растение в поднос".
Миниатюрното  дърво в малка плоска саксия изглежда много  красиво и стилно. В същото време отглеждането на бонсай в домашни условия е доста трудно занимание, защото подходящите растения, като бор, хвойна, кипарис, клен, бряст трудно привикват към климата в жилището. Тези растения са подходящи само за отглеждане навън, в градината. За домашно отглеждане са подходящи видовете като фикус Бенжамин, бавно растящи смокини, хибискус, мирта,  акация и много други.
В магазините можем да намерим различни видове на миниатюрните дървета, които обаче са доста скъпи. В статията ще се опитаме да ви помогнем при оформянето и отглеждането на тези красиви декоративни растения. Методът на отглеждане, най - общо включва изборът, подрязването и поддържането на миниатюрната форма на растението,чрез баланса на кореновата му система и листната маса.
За да започнете, изберете подходящо растение с дървесен ствол и ниска, но  добре развита корона. Извадете растението, подрежете корените така, че то да може да се присади в плосък съд. Две седмици след преместването на растението, когато то се адаптира, можете да започнете да образувате короната. Подрежете клонките, започвайки от върха и оформете дървото според вашето желание за бонсая. Можете да използвате и медна тел , с която да привързвате отделните клонки, при създаване на формата на растението. Периодично премахвайте излишните клонки, които нарушават желаната форма. На всеки две години, подрязвайте корените. Този процес е дълъг, но резултатът е обещаващ.
Почвата в съда трябва да е добре дренирана. На дъното на саксията поставете речни камъчета, или керамзит, за да може водата да не се задържа. Почвата се избира в зависимост от вида на отглежданото  растение. Можете да използвате и универсална почвата за стайни растения, смесена с фин чакъл. Поставете върху засаденото растение чим от мъх. Той ще задържи влагата .
При отглеждането на бонсая задължително почистете изсъхналите листа. Поддържайте постоянна влажност около растението. Можете да използвате и различни овлажнители на въздуха, можете да ги намерите в търговската мрежа. Поливането на бонсая е доста специфична дейност, защото основната маса от почва около растението трябва да бъде влажна, но прекалено многото вода може да доведе до изгниване на съкратените корени на растението.
Присаждането се извършва на всеки две години, със замяна на земята и рязането на корените. Е, може би това е всичко, относно основните неща при отглеждането на декоративните дръвчета. Основното нещо е, търпение и упорита работа. Тогава вие ще бъдете възнаградени с красиво растение, което допълва всеки интериор.
При желание и търпение от ваша страна, вие може да превърнете в малко красиво дърво растения като нарове, лимони, мирта, бръшлян, люляк, различни фикуси и много други...
Можем да разширим списъка на видовете, подходящи за бонсай и с глог, бряст, габър, гинко, дъб, бор, смокиня, кедър, кипарис,  клен, лиственица, мандарина, хвойна , чемшир, тис, ябълка;
Списъкът на "екзотичните"растения  може също да се разшири и с череша, олеандър, монстера, трън, елша, трепетлика, глициния, ела, кестен, метасеквоя, круша и т.н.