Маргаритките - защо са толкова специални?

* Време за четене - около 3минути

 


Маргаритката - малкото, специално цвете, носещо надежда и вяра

Нападали като малки снежинки сред зелените паркове, полянки и градски алеи, маргаритките са онова малко, полско цвете, на което често не обръщаме внимание, тъй като сме свикнали прекалено много с него. А маргаритките са повече от специални.

Каква е силата на тези обикновени цветя? От древни времена, маргаритките са били главните герои в много истории и легенди, които винаги са имали романтичен характер. Някои от тях завършвали с "щастлив край", а други напротив, имали трагичен край. Маргаритките са възпявани в безброй стихове, песни, картини, произведения на приложното изкуство. Това обикновено и миловидно цвете е придобило огромна популярност в много страни.

Защо обичаме маргаритките?

  • Видът на маргаритките навява носталгия по безгрижното детство. 
  • Те напомнят за игрите по горските поляни, осеяни с маргаритки.
  • Те споделят за първата любов, когато листенцата на маргаритките са били първия гадател за бъдещето.
  • Маргаритките са мечтата за топлото лято, за винаги нежна и срамежлива усмивка. 
  • Букетът от маргаритки - това е изборът на честните и любящите, уверени в своите чувства хора.
Легендата за маргаритките.

Някога живяло умно и красиво младо момиче. То се казвало Маша. Тя притежавала уникалната дарба да лекува хората с билки и цветя, знаела дори и рецепти за лекуване с камъни! Младата красавица помагала на всички, които я помолели, с блага усмивка и радост. Веднъж я поканили да лекува в съседното село едно болно бебе. След като помогнала на детето да оздравее, връщайки се за дома, тя чула от близката поляна чудна мелодия. Млад овчар пасял стадото си и свирел на флейта. Виждайки се, младите хора се влюбили от пръв поглед един в друг. Започнали да се срещат постоянно на полянката, където се запознали. Там Маша разказала на своя любим Роман, така се казвал пастирът, за лековете, с които помагала на хората.Така в последствие и Роман започнал да лекува, като славата му се разнесла в много съседни села.
Унесен в заниманията си, той по-рядко идвал на горската полянка за среща с любимата си. Маша го очаквала всеки ден , като горко ридаела и тъгувала по него. Нейните сълзи падали на земята и по тези места се появявали красиви цветенца, които не били срещани дотогава, те били със златиста сърцевина и нежни бели листенца около нея. Не след дълго време Маша се разболяла от неизвестна болест. Нейният любим не знаел как да й помогне, но една ранна утрин, когато слънцето огрявало върховете на дърветата, Роман видял на полянката, където се срещнали, красиви непознати за него цветенца с деликатни венчелистчета. Той решил да набере и подари на любимата си букет от тях. Така Маша разбрала, че нейните сълзи са спомогнали за завръщането на любимия, коварната болест на мига я напуснала и двамата влюбени заживели щастливо един с друг. Оттогава маргаритките са цветята, символ на любовта, предаността и добротата.

Маргаритките са пролетни цветя. Най-лесно можем да ги намерим по горските поляни, огрети от топлото слънце. В наши дни съществуват и много хибридни сортове, произлезли от маргаритките. Благодарение на холандските флористи и селекционери имаме възможност да намерим тези нежни и красиви цветя навсякъде и по всяко време - във всеки един магазин за цветя. От маргаритката те създават хризантемите от сорта „ Бакарди”, които не само са сходни с прототипа си, но и се отличават с издръжливостта си. Букетите от тези хризантеми могат да издържат дори до две седмици. Тези композиции от цветя напомнят за щастливото детство, споделят чувствата на предана любов и вярна дружба.