Полезни и практични съвети за отглеждане на цветя и поддръжка на букети

Полезни съвети за правилното отглеждане на цветята

Битува мнението, че всички знаем как да се грижим за цветята, но и не винаги го правим.Понякога сме свидетели на непознаването на основни принципи при отглеждането на тези красиви растения.


Как да постъпим, ако сме закупили луксозен букет, но до подаряването му има още много време? Как да запазим свежестта и първичната красота на цветята? Не е достатъчно просто да ги сложим във ваза с вода - необходимо е да се грижим за цялостното състояние на букета, обръщайки внимание на всеки нюанс.

Подрежете стъблата

Ножиците не са най-добрият инструмент за отрязване на стъблата, тъй като те нарушават грубо структурата на растенията. Използването им смачква и свива стъблото в частта при отреза, което затруднява приемането на ценните хранителни вещества от водата.По-добре изберете остър , неназъбен нож.

Уверете се, че във водата няма попаднали листа

При поставянето на цветята във вазата, отстранете всички листа в долната част на стъблата, защото попадналите във водата листа ще изгният и разпаднат. Такива листа влияят неблагоприятно на растенията, така че нека да се отървем от тях.

Купувайте само свежи рози


Най-добрият начин да проверим това е, като внимателно притиснем венчелистчетата към стъблото. Ако листенцата са еластични, то цветето ще издържи дълго време. В никакъв случай не купувайте рози с меки и окапващи цветове и листа – в тях вече са започнали гнилостни процеси и в скоро време цветето ще увехне.

Вазата трябва да е чиста


За да запазим свежестта на букета не е необходимо да имаме винаги ваза – нужен е само един чист и дезинфекциран съд. Първоначално го измиите с вода с ниско съдържание на белина. След като налеете водата в него, поставете малко захар, аспирин или алкохол, но само не прекалявайте!

Правилно поливане на цветята

За по-дългото им съхранение, специалистите препоръчват не само поливане, но и напръскването на растенията с вода, така че стъблата да абсорбират влагата освен от корена, но и от листата.

Защита на растенията от избледняване


За тази цел един обикновен лак за коса ще ви помогне. Но иначе правилното е да изберете необходимата светлина за всяко растение.

Изберете мястото, където поставяте букета

Букетът в непосредствена близост до една купа с плодове изглежда красиво, но това не е най-добрата комбинация, защото някои градински и зеленчукови култури отделят етилен - вещество увреждащо цветята. Между другото, старите стайни растения също излъчват етилен, така че поставете букета далече от тях.

Топлината е необходима, но многото топлина е вредна

Няма цветя, които да издържат при висока температура. Вие може да се изкушите да поставите букета върху камината или в непосредствена близост до свещите, но това само ще доведе до ускореното му изсушаване. Ситуацията е подобна и при домакинските уреди – те излъчват огромно количество топлина, което се отразява неблагоприятно на свежестта на листата и цветовете.

Ако забележите промяна на цветята в букета, натопен във вазата


Различните цветя увяхват по различен начин. Отстранете тези стръкове, които са изсъхнали, а свежите поставете в друга ваза.

Напълнете вазата само с чиста вода

Не е препоръчително да държите цветята във ваза, чиято вода е на няколко дни. Сменявайте я поне два пъти дневно, но винаги течността трябва да бъде със стайна температура.