Жълтите цветя - какво знаем за тях



Какво знаем за жълтите цветя? Символиката на жълтия цвят.


Жълтото по всяко време е смятано за цвета на благосъстоянието, увереността и богатството. Хората го свързвали със златото, благородните метали, или различни терапевтични и антибактериални свойства. Заради неговата яркост и цвят е използвано за привличане на вниманието на хората. Например, кралските особи, за да бъдат винаги в центъра на вниманието, носели дрехи и шапки в жълто. Във всички страни даряването на жълти плодове и жълти цветя се считало за проява на уважение към човека, знак на особено внимание и възхищение. С избора на жълти цветя и подаръци, подаряващият показвал на всички, че желае благоденствие, здраве и богатство.

История на суеверието за жълтото.

Откъде е произлязло суеверието, че жълтото означава раздяла? Това е лесно обяснимо! През Средновековието, когато бушуват епидемии, техните огнища се обозначават със знаме, на което е изобразен жълт кръст. Причината е , че жълтият цвят е видим в здрача и тъмното. Неговата яркост е в състояние да предупреди другите от възможно заразяване и да спаси живота им. Свързването с епидемиите и бедствията е в основата на подозрението към жълтия цвят като цяло, и в частност към жълтите цветя. В този случай жълтото е спасител за многото хора, защото неговият светъл цвят ги предупреждава за възможните опасности от инфекции, епидемии и опасности.

Психологията на жълтия цвят.

За модерните и образовани хора ще е интересно да се запознаят с изследванията на учени, посветени на психологията на жълтото. Според проучванията, жълтото предразполага хората към спокойствие, по-добри взаимоотношения помежду им и по-голяма искреност. Когато хората предпочитат жълтия цвят - това означава, че те са общителни, лесно се адаптират към новите условия за живот. Обратно, ако човек не предпочита жълтия цвят, това може да е признак за неговия песимизъм, необщителност и вглъбяването в личните си проблеми и преживявания. Повечето изследователи казват, че жълтият цвят е един от най-атрактивните цветове за бременните жени, тъй като им въздейства благоприятно и окуражаващо. Жълтите цветя се предпочитат и от хора, които са предразположени към активен начин на живот, любители са на пътуванията и новите преживявания и предизвикателства.

Жълтите цветя са прекрасен подарък!


Ето защо, подаряването на жълти цветя - лалета, рози, слънчогледи, лилии, хризантеми и много други, са предпочитани. Тяхното присъствие предразполага към приятелска и топла атмосфера.

Дарявайте жълти цветя! Създайте на близките и приятелите си чувство за светлина, тържественост и увереност в бъдещето! Не забравяйте да посетите нашия онлайн магазин за цветя и доставка на цветя, за да може да изберете красив букет, кошница или композиция в жълта тоналност.