Как да запазим розите във вазата по-свежи за дълго време





Букетът от рози е винаги елегантен и подходящ подарък в случаите, когато искаме да изразим най-добрите човешки чувства.Притежавайки го ,всеки от нас желае да запази тези красиви цветя за по-дълго време. За да се случи това, ще споделим с вас някои правила, които ще доведат до успеха на това начинание.
1. Розите (както и другите цветя) не бива да бъдат подлагани на резки температурни промени, в противен случай влагата от тях бързо ще се изпари и те ще увехнат пред очите ни. Ето защо, ако получим през зимата букет с цветя , не е редно да го внесем веднага в затопленото помещение. Оставете розите за кратко време, разопаковани, на прохладно място за да може растенията да се адаптират към температурните промени.
2. Погрижете се за стъблата на розите, преди да ги поставите във вазата.От частта, която ще бъде във водата, отстранете листата и шиповете. След това подрежете косо стъблото под вода, за да избегнете проникване на въздух в него, след което, притискайки долната му част с пръст, поставете розата в приготвената ваза, в която водата е със стайна температура.
3. Добавете към водата във вазата малко захар и оцет (за 1 литър вода 20-30 г захар и 1 чаена лъжичка оцет). Оцетът може да замените с кристали на лимонената киселина.
4. Вазата трябва да бъде далеч от пряка слънчева светлина и отоплителни тела, които ще окажат пагубен ефект върху свежестта на растенията в нея. Не поставяйте в непосредствена близост до цветята плодове, особено ябълки и банани , защото те излъчват вредният за розите етилен.
5. Пръскайте розите периодично с вода, за да овлажните въздуха около тях.
6. През нощта, извадете растенията от вазата, превържете ги заедно и поставете в съд с хладка вода.
7. На сутринта извадете букета от съда и го поставете във вазата , заредена с прясна вода. Ако е необходимо подрежете стъблата на растенията около 1-2 см.
8. Нищо не е вечно: след известно време, цветята започват да увяхват. Тогава може да удължите живота им като ги поставите във вода , към която сте добавили една чаена лъжичка алкохол за 1 литър , или таблетка аспирин на 1 литър. Съществува и друга – шокова процедура, с която ще възстановите растенията. Вземете букета и поставете долният му край за няколко минути в кипяща вода, след това подрежете отдолу на 1-2 см.и потопете стъблата в студена вода. Преди потапянето,предпазете цветовете на розите с хартиена торбичка, така, че те да не бъдат повредени от парата.
9. И накрая, след увяхването на букета създайте собствен хербарии. Провесете розите надолу с цветовете и ги поставете на проветриво място. Когато розите изсъхват, те ще запазят първоначалната си форма и ще изглеждат естествено в сухия букет.
Букетите с цветя винаги допринасят за доброто ни настроение. Нека чрез правилното съхранение им осигурим по-дълъг живот , за да може за по- дълго време да ни радват с аромата и красотата си.