Интересни легeнди за цветята и букетите


За цветята - митове и легенди



Многобройни са легендите и историите, свързани с цветята. От незапомнени времена нашите предци използвали растенията, за да украсят домовете си, за лечение и дори в магическите ритуали. Въпреки голямото разнообразие на тяхното приложение, никой не е ползвал букетите от цветя. Венците и гирляндите - това е била флористиката на онези времена. В древния Рим са дарявали гостите с венци от рози и панделки. Днес тази традиция се е запазила - спомнете си Олимпийските игри и лавровите венци на главите на победителите. На изток, също продължава тази традиция – украсяват видните гости с венци и гирлянди от цветя.


Първите букети се появяват преди около пет века. Те са малки по размер и съставени само с ярки миришещи цветя, тъй като по това време,те замествали парфюма. Тези букети били много популярни през 18-ти век. Основата за тях била мъх, върху който са набодени цветята, като всичко това е прикрепено към пръчка. Тези букети наподобявали пуфове.

Даряването на букети, като израз на чувствата, започва през 19 век. Тогава възниква "езика" на цветята. По това време започват да се появяват първите писания за цветовете и тяхното значение. Същността на символиката на цветовете била - розата символизира младата дама, хелиотропът - любовта и така нататък .. Все още не се коментирала аранжировката и красотата на букета.

Задълбочен анализ на символиката на цветята не бил необходим и единственото, което имало значение е характерният цвят на растенията. Както вероятно знаете, белият цвят означава чистота и невинност, жълтият – раздялата, или нещо подобно. Въпреки това, в Азия същите цветове означават друго. Белият цвят символизира траур.

Днес ние обръщаме внимание не толкова на цветовия отенък на цветята, колкото на тяхната подредба и красота като цяло. Поръчвайки при нас цветя с доставка, ние желаем да изпълним вашето желание. Независимо от броя и цветовете, цветята са изненада и удоволствие за получателя. Съвременните букети са с различно съчетание на цветовете и броя на цветята, според случая.

По традиция, при аранжирането на букета се използват повече от два вида цветя. Тяхната комбинация зависи от оттенъка, формата и размерите. Преди да започнете изготвянето на цветната композиция, растенията се овлажняват с вода, стъблата се нарязват на почти еднаква дължина и почистват. В букета цветята се поставят под ъгъл, като допълнително може да украсите със зеленина.

Букетите могат да бъдат с различна форма, като най - популярните са :

· Кръгли

· Удължени

· Кошнични

Най-често срещана е първата форма, която е и от най-простите - Букетът е съставен от малки цветя (маргаритки, теменужки, хризантеми, и т. н.), като всичките стъблата на букета са с еднаква дължина .

Удължените букети са от ириси, рози, гладиоли. Чрез различните дължини на стъблата се създава ефект на преход от едно растение на друго. Цветята с дългите дръжки са разположени в задната част на букета.

Висящи букети - името говори само по себе си. Аранжираните цветове имат гъвкави стъбла (орхидея, фрезия) и някои от тях са в изправено положение, докато останалите свободно падат надолу.

Кошничните букети обикновено са чудесен подарък за празниците и са съставени от малки цветя и зеленина. За удобство, те са поставени в малка кошничка с дълга дръжка.

На нашия онлайн магазин за цветя можете да поръчате цветя и букети с всякаква форма и вид. Дори когато сте на хиляди километри от любимите си хора, можете да бъдете сигурни, че те ще бъдат приятно изненадани и ще почувстват вашата грижа и любов - гарантираме качествена доставка на цветя!