Особености на цветята в букет и/или ваза

Доставка на цветя в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и цялата страна - http://e-cvete.com  
 

Всички обичаме цветята - те придават уют и свежест. Но знаете ли, че е важно как да ги съчетаем и как да ги поддържаме, за да бъдат максимално свежи дни наред. 

Самостоятелно цветята не изглеждат така добре, както когато са заедно в един букет или композиция с други цветя и растения. Затова ще се опитаме да поясним как се съчетават отделните растения заедно и има ли цветя , които да не се комбинират помежду си.

Всяко растение поставено във вазата, отделя специфични вещества във водата -  това го прави несъвместимо за останалите цветя, от една страна, но и му помага да оцелее като вид. Нарцисите, например, изпускат от клетките си слизест сок, който набъбва във водата и може да наруши проводимостта на другите цветя. Затова нарцисите могат да се поставят заедно с  тях , след като е преминал поне един ден, през който част от слузта им ще се загуби.  Еуфорбиите и подобни цветя, изпускайки млечен сок, също ускоряват увяхването на съседните растения във вазата, затова преди поставянето им в съда, трябва да се изгорят краищата на стъблата им с кибритена клечка, или същите да се потопят в гореща вода за няколко секунди. Тази процедура ще спре изтичането на сок и ще запази растението от дехидратация.

Несъвместими  с други цветя са и  карамфилите, жълтата иглика, резедата, орхидеите, шибойте, а момините сълзи са особено негативни към теменужки, лалета и незабравки. Изброените цветя се запазват за по-дълго, ако са сами във водата. Маргаритките, маковете и метличината бързо избледняват, поставени заедно с достатъчно "агресивната" лилия.
"Кралицата на цветята" Розата също отделя във водата вещества, които са токсични за другите цветя, а и аромата на розите е пагубен за някои от тях, например за карамфилите. Известна е и несъвместимостта между розите от различните сортове, например чайните рози бързо увяхват, ако са заедно с тъмно-червени такива.

Плодовете също могат да бъдат опасни за цветята. Близостта особено на ябълките и бананите оказват пагубен ефект върху повечето растения, сред които са карамфилите, розите, момината сълза, фрезията и др. Това се дължи на факта, че узрелите плодове отделят етилен , който умъртвява цветовете. Етилен се освобождава и от листа, засегнати от гъбични заболявания, или падналите цветни венчелистчета. (Посланието е ясно: почиствайте цветята в букета). Тютюневият дим също допринася за увяхването както на отрязаните растения, така и на саксиините цветя.

Но има растения, които увеличават продължителността на живота на околните цветове и чиито отделен сок е естествен антибиотик, пречистващ водата от бактерии. Например, клончето от здравец е желателно във всеки букет. Лалетата и латинките ще се запазят по-дълго,  ако във вазата заедно с тях сложите  кипарис или туя. Няколкото стъбла лазаркиня, добавени към момината сълза, повишават нейния аромат и удължават живота й. Много приятелски настроени един към друг са лилиите и розите, а клонче от жасмин може да удължи живота на един букет от момина сълза и подобри аромата й. По-трайни и с взаимно подсилени цветове са поставените заедно циклама и калцеолария, чиито цвят се изменя от кафяво до чисто червено.

Преди да поставите растенията във вазата, опитайте се да разделите цветята и да не допуснете нежелана комбинация от растения и антагонисти, напротив, включете в букета само съвместими помежду си цветя, така той ще ви радва с аромата и красототата си по-дълго време.