Пресаждане на стайни растения - какво трябва да знаем



Пресаждане на стайните растения



Кои субстрат е най-подходящ за пресаждането на растенията?

Първо намерете качествен субстрат. При него основната маса трябва да е съставена от не големи фрагменти. Тя се състои от най-малко три основни части, и е мека на допир. Някои растения се нуждаят от специална глинена смес. Кактуси и сукуленти се нуждаят от субстрат, добре пропусклив водата, обогатен с едър пясък. В цветарските магазини ще намерите специални субстрати за орхидеи, изискващи влакнести, пропускливи вода смеси, както и смеси за ацидофилни растения, като азалии, гардении и много папрати, които не понасят присъствието на вар в субстрата. Обикновената земя също е подходяща за тях.

Кога пресаждаме растенията?

В началото на пролетта се възобновява растежът на растенията. Това е най-доброто време за пресаждане. Растенията успешно се възстановяват след пресаждането, като новите корени бързо растат в новата почвена смес. През лятото и есента растенията понасят разсаждането по-трудно, но тези с бърз растеж - Chlorophytum, Tradescantia, аспержи - могат да бъдат пресаждани по всяко време на годината. Препоръчва се растенията да се пресаждат веднага след закупуването им, освен ако те не цъфтят. Допуска се пресаждане на растенията през цялата година, ако това е наложително. Ако сте направили всичко правилно, след пресаждането растението се развива добре. През есента е препоръчително да не се пресаждат растения, които през зимата почиват.

Възможно ли е да се пресажда цъфтящо растение?

Не, защото пресаждането, без съмнение, ще има опустошителен ефект върху цъфтежа, ще повехнат повечето цветя и пъпки. За пресаденото растение са необходими няколко седмици, за да свикне с новата саксия и свеж субстрат. Цъфтежът на растенията не е най-доброто време за такава деликатна операция. Изчакайте до края на цъфтежа и след това пресадете. Тогава започва по-слабо изразен период на покой и ще можете да ги пресадите без никакъв риск. Не се препоръчва да пресаждате растенията и точно преди цъфтежа, тъй като с това може да загубите пъпките им. Ако растението е в саксия и му е тясно, за да компенсирате този недостатък, по-често поливайте с хранителен разтвор.

Как да се пресаждат растенията?

Пресаждането е преместване на растението от един съд в друг, или засаждането му в подходяща саксия, но и в двата случая почвената смес се подменя. Новият субстрат провокира засилване на растежа, което се дължи на наличието на пресни хранителни вещества. Развитието на корените съответства на размера на надземните части на растението. Недостатъчният обем на саксията води до изкривяване на корените и те образуват плетеница в дъното , която не позволява на растението да се храни достатъчно. В такъв случай е необходимо да се разкрият корените и се намали плетеницата. По този начин се подпомага растежа на малките корени, които по- добре абсорбират хранителните вещества.

Ако саксията изглежда твърде малка за растението, сменете я. Вземете съд за цветя с 2-4 см по-широк от предишния. Поставете парче цедка върху дренажните отвори, така че да не се запушват. След това изсипете дренажен слой 3-5 см (глина, чакъл,керамзит). Напълнете съда с почвена смес до 1/4 или 1/3 от обема му . Не поливайте растението седмица преди пресаждането. Извадете растението от старата саксия. Подрежете корените, след това го поставете в центъра на новата саксия , като горната част на кореновата му шийка трябва да бъде 1-2 см под земята. Изсипете почвената смес в саксията между корените. Уплътнете субстрата с пръсти или бамбукова пръчка. И накрая обилно полейте с вода