Розата - царицата на цветята




Съвременните магазини за цветя предлагат богат избор  от най-различни растения, разнообразни по нюанси, форми и размери: отвъдморски орхидеи, ириси, гладиоли, карамфили, гербери, лалета - свежи, ароматни и  ярки. Но някак си, розата е била и вероятно ще остане най - любимото цвете за мнозинството от нежния пол. Както при стотиците видове скъпоценни камъни жената, по-вероятно, избира един диамант, така сред хилядите цветя тя предпочита розата - царицата на цветята.

Розите са били символи на любовта, красотата, войната и политиката. Вероятно с никое друго цвете не са свързани толкова много истории, митове и легенди. По-специално, те разказват за това, защо обикновено розата е червена. В древна Гърция смятали, че това се е случило, когато падащото венчелистче на розата докоснало капка от кръвта на богинята Афродита , която се пробола на трън, търсейки нейния Адонис. Въпреки това, самите гърци са на различно мнение. Други смятат, че розата е почервеняла, защото Купидон случайно е изсипал върху цветето капка червено вино. 

По-късно, християнизираната Легенда разказва, че една бяла роза, която растяла  в Едемската градина, се изчервила от удоволствие, когато била целуната от Ева. Още по-късно, според преданията, розата се превърнала в символ на страданията на Христос: червеното е символ на светата кръв на Спасителя, а шиповете по стъблото - на неговия трънен венец. Бялата роза в католическата традиция символизира Светата Дева и нейната непорочност.

 Съществуват интересни факти, включително и исторически, за това невероятно цвете.
 * Император Нерон е обичал розите. Той разпореждал техните листенца да са разпръснати около Люценското езеро, където обичал да се разхожда, както и по пода на двореца му, дори и в леглото, където отпочивал. Това било прескъпо удоволствие.
 * Когато в XII век кръстоносците загубили битката с мюсюлманския султан Саладин и се върнали от Ерусалим към Запада, те донесли със себе си тези прекрасни растения. Започнали да ги отглеждат в манастирите. Монасите се научили да правят розова вода, много ценна, поради своите лечебни свойства – използвали я при лечението на тремор в тялото, запек, безсъние, алкохолизъм, заболявания на гърлото и кожни обриви. Между другото, в този период на ХVII век розите и розовата вода били толкова ценни, че можело да се разплаща с тях, вместо пари.
 * През XV век в Англия избухва кървава гражданска война, влязла в историята като Войната на Бялата и Червената роза. След края на войната, като израз на дългоочакваното примирие на воюващите страни се появил необичаен храст, на който разцъфнали розови и бели пъпки. Розата е кръстена в чест на представителите на двете враждуващи династии – York и Lancaster.
* Най-старата роза е на 35 милиона години! Тя е намерена фосилизирана в долината на Флорисант, Колорадо.
* Най-старата жива роза расте в Германия. Розовият храст се е запазил в продължение на 1000 години по стените на катедралата в Хилдесхайм и е почти достигнал височината на покривната конструкция.
 * Зрелите плодове на бодливата роза са  шампион по съдържанието на витамин C  сред другите плодове.
 * Уилям Шекспир споменава розата в своите произведения повече от петдесет пъти.

 Зад пленителната красота и чаровния аромат на това цвете е скрита някаква магия, която ни пленява , но не можем да разгадаем. Това е чувството, тласкащо ни към любовта, принуждаващо ни безрасъдно да хвърляме милиони рози в краката на любимата жена.

И никога не забравяйте - най-хубавата роза е тази, която е поднесена с любов и с куриер като изненада - не пропускайте предлаганата от нас доставка на цветя