Интересно за цветята и букетите - света на флористиката


Спомняте ли си времето, когато във всяка къща имаше изкуствени цветя? Те бяха навсякъде - в кухнята, банята, коридора. Във вазите или прикрепени към тавана, на пода и стените.
Сега те вече не са на мода. Свежите цветя са задължителният  атрибут на модерния интериор. Колко живо и красиво изглеждат  първите пролетни кокичета, случайно проправили си път сред бетонните плочи на улицата, или първите глухарчета, които плахо надничат от миналогодишните листа.

Днес флористиката е едно от  отделните направления в творческия дизайн. "Красотата ще спаси света" – както се казва. И наистина, цветята не може да не са приятни за окото, те освобождават хората от стреса, доставят прекрасни мигове и даряват с мимолетно щастие.
Красивите пролетни букети са прекрасни по своему. Те са посланици на първата топлина, на възраждането на земята след дългия зимен сън. Кокичетата, игликите, лилиите, лалетата, зюмбюлите, нарцисите - първите камбани, ни показват, че дългоочакваната пролет е настъпила. Деликатни, ефирни, леки и светли, те са елементите на романтиката, топлината и красотата.

Днес цветарите са в състояние да подарят на света част от красотата, чрез букетите от цветя, които създават. Техните композиции са с много въображение, дръзки и смели комбинации от разнообразни цветя, различни по дължина и форма, цвят и аромат. Традиционните букети отдавна отстъпиха няколко крачки назад. Модерните и разчупени букети се използват все повече за доставка на цветя.

Днес  при композирането на букета се обръща специално внимание на декоративните елементи към него – цветни ленти, подходяща зеленина и т.н.
Как да разберем кои букети са модерни днес? На първо място, тези, които са необичайни, творчески, ефектни. Без значение какъв е размерът на  този букет. Основното, което е, да изглежда елегантен букет, наситен и блестящ.

Как да си направим букет  с блясъка на  всички цветове на дъгата? Украсете с ярки перлени мъниста или топчета, добавете самозалепващи пайети, цветни венчелистчета. Увийте букета цветя с  ярка и необичайна хартия, която прилича на кокосови влакна. Сложете декоративна птица с пухкава опашка и преливащи се цветове в нейните цветни пера.
Поради факта, че днес е възможно да поръчате букет от всякаква форма, вид и размер, този е идеален за всеки дом и ще бъде част от него.

Когато създавате  пролетен  букет можете да използвате лека дантела, светлинна решетка на бял конец, добавете необичайни цветя от хартия, украсете с  куп кристални капчици, създавайки ефект на роса по венчелистчетата. Всичко, което желаете! Основното нещо е, развихрете въображението си! Потопете се в света на изкуството и красотата! Почувствайте всяко листенце и листа, украсявайте букета както сърцето ви подсказва!

Всеки букет е предназначен за даден човек. Какви качества на този човек са особено ценни за вас? Опитайте се с един букет да предадете своите чувства и емоции. Изберете букета, в тази цветова композиция, която ще разкрие  чувствата ви към човека, на когото дарявате този букет.
И тази година, както и като цяло, е много модерно винаги да се дарява голям букет от обикновени цветя, които не са  много скъпи и можете да ги купите навсякъде. Но ако не можете  да си го позволите, защо не съберете цветята сами? Гарнирайте с огромна панделка  и дарете от цялото си сърце. Дайте тези цветя, които искате. Ако вие давате един букет от жълти цветя, не забравяйте, че жълтият цвят  е не само символ на разделението, както обикновено се смята, а  е  и цветът на топлината, добротата, нежността и слънцето.

Красотата на букета  също зависи от това, в каква ваза е поставен. Сега вазите са много разнообразни. Модерни  днес са вазите с ясен, ярък цвят или бяло стъкло. Особено интересно ще изглежда букет във ваза, на дъното на която сме поставили цветни декоративни камъни или мъниста. Можете да украсите вазата с лека дантела, или с красива гъста мрежа. Някои  за оригиналност, дори украсяват вазите със зебло. Комбинацията от простота и елегантност създава уникален и зашеметяващ ефект!

Без значение е какъв букет ще подарите. Важното  е с какви чувства ще го направите. Наистина букетът, подарен с любов, живее по-дълго. Затова ще ви радва със своята красота. Обичайте и се наслаждавайте на красотата в живота ни!