Зюмбюл

Зюмбюл - отглеждане и особености на растението

Зюмбюл - красота и аромат на пролет в дома и градината 



Едно от традиционните цветя в нашите градини, заслужило своята слава благодарение на изключително красивия си външен вид, дължащ се на изправените гроздове от сини, червени до жълти цветове, които по време на цъфтежа са свежи, твърди и излъчват изключително приятен аромат. Видът произхожда от предна Азия, а когато е пренесен в Западна Европа, той е станал истински хит сред градинарите.

Днес, макар и не толкова екзотичен и възприеман като по-обикновено растение, той все още се култивира широко в почти цял свят и постоянно се създават все по нови и нови сортове. Зюмбюлът се използва най-вече като цъфтящ луковичен вид в предната част на цветната градина напролет. Добър е като вид за създаването на малки или по-големи групи под короните на дърветата, където се развива сравнително добре. Tой дава много добър ефект и засаден разпръснато из тревните площи. В такива случаи може да се пропуснат една или две коситби, за да се даде възможност да цъфне и лукувиците да узреят.

Растението е сравнително устойчиво на болести и неприятели. Най-опасни са вирусните заболявания, единствената борба срещу които се свежда до унищожаване на болните растения, които се различават лесно по появилите се мозаечни прошарвания по листата и стъблото. Сериозен проблем могат да бъдат също така и бактериалните загнивания по лукувиците на зюмбюла, които причиняват изгниването им и масово загиване на растенията. Единственият начин на борба е системното отстраняване на загнилите лукувици, с което се цели предпазване на здравите растения. Видът е предразположен към сивото гниене, което атакува основно листната маса, по-рядко цветовете, предизвиква пожълтяване и отмиране на нападнатите части. Борбата срещу болестта се състои в поддържане на оптимални условия за развитието на растенията, а при много влажно време, когато се създават добри условия за поява на болестта, растенията могат да бъдат третирани с някои от фунгецидите – Топсин, Бенлейд, Фундазол и др.