Онлайн магазин за цветя



Замисляли ли сте се какъв би бил животът ни днес без интернет - може би отговорът е невъзможен. Удобствата и преимуществата на мрежата са се сраснали с живота до крайна степен. Живот без възможностите на интернет и би имал нужда от едно дълго повторно адапторане, което може би ще е невъзможно. Днес правим всичко посредством възможностите, които ни предоставя браузърът - следим новините, кореспондираме, разглеждаме снимки от държави на хиляди километри, четем книги, играем игри и т.н. Не на последно място - пазаруваме. изпозлваме онлайн магазините за какво ли не - дрехи, книги, часовници, парфюми и т.н. Само за сравнение - според последните социологически проучвания в Англия местното 88% от местното население на Острова използва онлайн магазините. В България броят е значително по-малък, но се наблюдава тенденция към повишаването му.

Част от този бизнес - онлайн търговията, са и магазините за цветя. Прибягваме до тях все по-често. Забързани в ежедневието си, можем да спестим време и пари само с няколко клика на мишката. Онлайн магазините за цветя в нашата страна са около 80. Това прави конкуренцията голяма и качеството на услугите се покачва с всеки нов магазин. Но как да изберем правилния магазин и как да сме сигурни ,ч е използваме най-доброто, на най-добрата цена. В следващите редове ще Ви запознаем с няколко от изискванията, които трябва да покрива един професионален онлайн магазин за цветя.


1. Каталог - онлайн магазинът е преди всичко магазин. Той разполага с витрина и търговска площ. И докато в реалния магазин площта е ограничена, то тук граници няма. Следете дали избраният от Вас магазин има различни категории на предлагани продукти, дали те са запълнени и дали не се повтарят едни и същи продукти. Един добър магазин трябва да предлага различни букети според цветята в тях, различни видове композиции от цветя - кошници с цветя, аранжировки от цветя, сърца от цветя и други. Обърнете внимание дали се предлагат допълнителни подаръци към букетите - нормално е, когато подаряваш цветя да прибавиш към тях и малък подарък - бутилка вино, плюшена играчка или пък кутия луксозни шоколадови бонбони. Снимките на букетите са също от значение. Хубав цветарски магазин изисква и хубави, изчистени снимки, на които ясно се вижда какво съдържа букетът.


2. Поддръжка на магазина - има ли реално някой зад този магазин или той просто се рее в интернет пространството докато някой не направи поръчка в него. Може да забележите това по много лесен начин - обърнете внимание на предлаганите букети и цветя в него. Пример - не може март месец, магазинът да предлага коледни букети и аранжировки. Той трябва да е с постоянно обновяван каталог. Следете за нови продукти  кога за последно са вкарани те. Това ще Ви помогне да изберете магазин, който се поддържа и ще знаете, че поръчката Ви ще бъде обработена на мига, в който я направите.


3. Цени - важна част от един магазин са цените на продуктите му. Ако не сте запознати с цените на цветята направете бързо сравнение с няколко магазина. Изберете един от тези, в които цените са горе-долу равни. Тези цени са реални и няма шанс да получите застояла стока или пък да бъдете ощетени в броя на цветята в букета.

4. Начини на заплащане - в наши дни възможностите за заплащане на стока или услуга са много и разнообразни. Всеки магазин трябва да поддържа разплащане с няколко вида кредитни карти. Използването на доказани и сигурни системи като PayPal, ePay.bg, Skrill/Moneybookers са допълнителен гарант за професионализъм и сигурност при заплащане с кредитни карти. Следете къде въвеждате данните от кредитната/дебитна карта. Друг метод за разплащане е банковият превод. Обърнете внимание към каква сметка изпращате парите. Магазините трябва да приемат заплащания само във фирмени сметки - това е гарант, че върху приходите се начисляват данъци и този магазин е под надзора на съответните органи. Не правете заплащания към частни/потребителски сметки.


5. Дизайн и подредба на сайта - както в реален магазин, така и онлайн магазинът за цветя трябва да бъде спретнат и подреден - никой не обича мръсни, запрашени или натруфени витрини, нали? Дизайнът трябва да е изчистен, без излишни банерчета, мигащи иконки и т.н. В този магазин се продават цветя и подаръци и това е единствената стока и информация, която трябва да виждате в него. Изчистеният дизайн и подредените менюта и категории показва, че този сайт за продажба на цветя е професионален и зад него стой екип от разработчици и техници.

6. Предлагани услуги - всеки магазин за цветя трябва да предлага доставка на цветя с куриер - или поне всеки онлайн магазин. Важно в случая е да разберете как се извършва самата доставка - това ше отговори на няколко въпроса. Може да научите това от предлаганата информация за доставката в сайта. Ако магазинът предлага цветя с доставка от спедиторски фирми, това би било проблем относно свежестта и цялостния вид на поръчания от Вас букет. Също така евентуална доставка по този начин би увеличила цената на крайния продукт. Възползвайте се от фирми, които не начисляват такса за доставка или пък работят със собствени куриери - те знаят как да доставят цветя и биха се грижили за цялостта на аранжимента. По възможност избирайте локални магазини или такива с представителства в различни градове