ЦВЕТЯТА В НАШЕТО ЖИЛИЩЕ



Цветята са необходима украса за дворовете, градините и нашите жилища. Цветарските магазини обикновено предлагат цветя, отгледани в оранжерии. Попадайки в стайни условия, те се оказват в рязко променена среда. Променя се осветлението, влажността, температурата. Недостигът на светлина влияе отрицателно върху цялостното развитие на растението. Светлината е не само основен фактор за фотосинтезата, но и видимо изменя декоративните качества на растението. При светлолюбивите растения, багрите на цвета и листата стават по-бледи. Намалява цъфтежът, стъблото силно се удължава. Факторите на външната среда влияят комплексно на растението. С повишаване на температурата през лятото се увеличава и необходимостта от влага. Ако при висока температура не поливаме- цветята изсъхват, а при ниска температура, ако обилно поливаме, корените изгниват.Затова трябва да познаваме биологичните особености на растенията. В живото на растенията има два  периода – на вегетация и почивка. Обикновено почивката съвпада със зимните месеци. 

През този период поливката намалява, а при някои видове-кактуси, луковични, грудкови, тя трябва да спре напълно.Прехвърлянето на цветята в  големи саксии  трябва да стане преди новото развитие. Не бива да се забравя, че то не се извършва през лятото, когато е голямото им развитие, както и през есента, преди зазимяването им- това пресича развитието на растението. Неблагоприятни са целогодишните поливки при растения, като кактуси, амарилиси, кливии, защото ги лишаваме от задължителния покой през зимата. Листно-декоративните също имат период на покой / фикус, трилистник, филодендрон/ Тези растения, през периода на покой държим на прохладни места , температура на въздуха 15 градуса, като поливките намаляваме до един път седмично.

Трябва да познаваме и някои вредители и болести по растенията. Слънчевите пригори, замръзването, увяхването, загниването, са заболявания, които смущават развитието на цветята. 
Слънчевите пригори се получават, когато през лятото поливаме при силно слънчево греене. Капките вода фокусират лъчите  и в тези места листата прегарят-получават се петна. Затова поливката се извършва рано сутрин, или вечер след залез слънце. Поливката зависи и от почвата – тежките, богати ,глинести почви се нуждаят от по-малко поливка. За доброто отглеждане на стайните цветя изпълнявайте инструкциите при закупуването им от цветарските магазини, или посетете специализираните сайтове в Интернет. Какви цветя е най-добре да отглеждаме в дома си – освен често срещаните, като мушкато, циклами, фикуси и филодендрон . Това са непретенциозните към стайна температура  алое, трилистник, кливия, зокум, драцена. Добре виреят и топлолюбивите, като бегония, глоксиния. Цикламата, примулата, азалията изискват по-прохладни помещения. 

Листно – декоративните цветя по-леко понасят стайните условия. Те също имат изисквания- за фикуса, филодендрона и палмите трябва да подберем  светлите части на помещението, като температурата да е от 10 до 16 градуса, докато за драцената, трилистника и алоето температурния диапазон е по-широк.


Повечето от цветно-декоративните растения се  отглеждат на проветриви, слънчеви места /амарилиси, мушката, кливии, петунии и др./ Видовият състав на нашите стайни растения може да се увеличи, ако потърсим помощта на специализираните цветарски магазини, или посетим Интернет.