Розата в България - гостенка от Дамаск




 

Много са растенията, пришълци у нас. Едно от тях е казанлъшката маслодайна роза, на която са дали името „ Роза дамасцена „  /произхожда от Дамаск, Сирия/.
Розата е била позната на древните народи. Според Херодот, вавилонците заели розовата култура от своите завоеватели- персите. В Персия имало розови градини от незапомнени времена. В древния Египет розата се споменава от епохата на фараона Рамзес II .
Омир описва красотата на розата, от която древните елини плетели венци за всички тържества. Китайски и санскритски ръкописи сочат аромата на розата за необходима съставка при жертвоприношенията. Посредством византийците, кръстоносците и турците розата се разпространила из цяла Европа.
Как „Роза дамасцена” е попаднала в Казанлък. Като описва градините на цар Мидас,  Херодот  споменава розата, чиято родина според него била планината Беремнон в съседство с Олимп и Воденските водопади. Той прославя и трендафилите на Елеонската земя в полето около днешна Драма. Пътешественици, минаващи през нашите земи сочат, че и в Одрин имало обширни розови градини. По един или друг начин гостенката от Дамаск намерила подходящо място преди два и половина века в земите около казанлъшко. Днес маслодайната роза се отглежда в много населени места и е една от важните земеделски култури.
Градинската роза поразява не само с изяществото, но и с  разнообразието си. В съвремието, чрез селекция, са създадени над 5000 сорта рози. Специалистите градинари подразделят розите на благородни, на рози в лехи, розови храсти и пълзящи /японски/ рози. Има и рози- джуджета. Окраската на розите е най-различна – има едноцветни / червени, розови, оранжеви, жълти, бели, лилави /, на райета, напръскани и други. Съществуват сортове рози с по-мека окраска - „Фламинго”, в  нежно розово, „Голдън метъл” – в златисто и др. Някои сортове са с тъмночервена, почти черна нотка.
Ако решим да отглеждаме рози в градината, трябва да ги засадим през пролетта или есента – през октомври. Не бива да ги засаждаме на място, на което са били рози. Ако все пак желаем да използваме същата площ, трябва да сменим пръстта на дълбочина  40 – 50 см. 

Розата е най-често използваното цвете, чрез което изразяваме нашите чувства, уважения, благодарности и преклонения към любимите и близки хора, приятели и колеги. Дали поднесена от Вас или чрез доставка на цветя - резултатът е един и същ.