Що е то Флористика и има ли почва у нас?!

Какво е това Флористика? Това е едно много широко понятие, в което всеки човек влага свой собствен смисъл. За едни Флористиката е увлечение по цветята, за други тя е начин на живот и призвание, трети мислят, че тя е развлечение, за някои тя е кариера, а за други - изкуство! Работите на флористите могат да бъдат най-различни, например изработени в самата природа или пък оформени като част от интериор или витрина на търговски обект, както и красива пролетна композиция или кошница с цветя, сватбен букет или кокетно украшение за булката.

Може да са изработени като пано или колаж от сухи цветя или пък композиция от саксийни растения, както и красив свещник, оформен от есенни листа - всичко това се отнася към Флористиката.

Тя е всеобхватна и нееднозначна, източниците за нея се губят в дълбините на вековете. В продължение на много столетия тя е изменяла своята същност, преживявала е своите кризи и подеми, заедно с промените в историята на човечеството. Всяка страна си има своите флористични традиции и национални предпочитания, но в широкия си смисъл думата Флористика обхваща цял един свят, една огромна "планета", на която действат специфични природни закони и която има своя собствена атмосфера. Това е свят събрал в себе си философия и точен математически разчет, вдъхновение и ерудиция, полет на фантазията и строги правила, новостите от модата на днешния ден и недостигнатите до край дълбини на класиката, тежестта на ежедневния труд и творческото търсене, любовта към природата и неподправената красота на цветята и растенията, любовта към хората и умението да общуваме с тях, радвайки ги с плодовете на своя труд! А за нас Флористиката е просто професия и за да не се "заблудим" и да не се "объркаме" в тази планета, за да можем по-задълбочено да усвоим нейната сложност и многообразност - трябва да сме професионалисти.

Тази професия е уникална по своята същност, тъй като само тя позволява на човек едновременно и в пълен размер да прояви своята любов към творчеството, към природата и към хората. Може да се каже, че Флористиката е особена култура на общуване на човека с природата, на езика на изкуството. А предназначението на флориста - да бъде посредник в това общуване, да бъде пътеводител в удивителния, но често незабелязван и далеч не толкова познат свят на красотата на обкръжаващата ни природа!

Източник: тук